Ehkäise matkapahoinvointia bussissa
Moni kärsii matkapahoinvoinnista etenkin pitkillä linja-automatkoilla. Katseen kiinnittäminen horisonttiin on tuttu matkapahoinvoinnin ehkäisykeino, mutta niksejä on muitakin.
Tiesitkö, että matkapahoinvoinnin ja merisairauden syy on aina sama: aivojen saamat ristiriitaiset viestit?
Kun ihminen kärsii matkapahoinvoinnista tai tulee merisairaaksi, syynä on aivojen saamat ristiriitaiset viestit. Se, mitä silmät näkevät ei vastaa sitä, miltä kehossa tuntuu. Aivojen on vaikea tulkita aistihavaintoja, kun sisäkorvan tasapainoelin aistii keinuvaa, kallistuvaa tai muuten voimakasta liikettä samanaikaisesti, kun silmien signaalit viestivät jotain muuta.
Osa ihmisistä aistii liikkeiden muutokset muita herkemmin, jolloin myös matkapahoinvointi tai merisairaus iskee helpommin. Kaikkein yleisimmin matkapahoinvoinnista kärsivät 2–10-vuotiaat lapset. Useimmiten lapsen matkapahoinvointi helpottaa iän myötä. Näillä sivuilla kerromme esimerkiksi, kuinka matkapahoinvoinnin ehkäisyyn, ja mitä ottaa huomioon ennen matkaa.
Moni kärsii matkapahoinvoinnista etenkin pitkillä linja-automatkoilla. Katseen kiinnittäminen horisonttiin on tuttu matkapahoinvoinnin ehkäisykeino, mutta niksejä on muitakin.
Tuletko merisairaaksi veneessä, lautalla tai risteilyllä? Täältä saat vinkkejä matkaan valmistautumiseen ja oireiden vähentämiseen.
Jos junamatkailu aiheuttaa sinulle matkapahoinvointia, voit kokeilla erilaisia keinoja oireiden lievittämiseen. Lue lisää täältä.
Pelkäätkö, että matkapahoinvointi tekee automatkastasi painajaisen? On olemassa useita tapoja vähentää matkapahoinvoinnin riskiä sekä ennen matkaa että sen aikana.
Voitko sinäkin usein pahoin karusellissa tai vuoristoradassa? Kokeile niksejämme matkapahoinvoinnin ehkäisyyn huvipuistolaitteissa.
Tuntuuko sinusta, että tulet lentokoneessa merisairaaksi tai kärsit matkapahoinvoinnista? Se on täysin mahdollista. Monesta matkapahoinvoinnin ehkäisykeinosta voikin olla apua myös lennolla.