Usein kysyttyä

Mitä matkapahoinvointi on?

Matkapahoinvoinnin syynä on tasapainoaistin ja silmien aivoihin lähettämien aistihavaintojen ristiriita. Kun nämä signaalit eivät vastaa toisiaan, elimistö ei osaa käsitellä viestejä ja niitä tulvii liikaa aivoille. Tällöin kehomme ei tiedä, mikä ympäristön piste on kiinteä. Saatamme voida pahoin ja jopa oksentaa.

Mitä liikepahoinvointi on?

Liikepahoinvointi on vaihtoehtoinen nimitys matkapahoinvoinnille tai merisairaudelle. Kun ihminen kärsii liikepahoinvoinnista, syynä on ristiriita aivoissa. Se mitä silmät näkevät ei vastaa sitä miltä kehossa tuntuu. Kun sisäkorvan tasapainoelin aistii keinuvaa, kallistuvaa tai muuten voimakasta liikettä mutta silmät kertovat jotain muuta, aivojen on vaikea tulkita samanaikaisia viestejä.

Onko matkapahoinvointi yleistä lapsilla?

Kyllä, lasten matkapahoinvointi on yleinen vaiva. Lapset ovat 2–10 vuoden iässä aikuisia herkempiä ja kärsivät useammin matkapahoinvoinnista. Postafenin ikäraja on 12 vuotta, joten jos matkapahoinvoinnista kärsivä lapsi on alle 12-vuotias, kysy neuvoa lääkäriltä.

Mitä tehdä, jos voi pahoin autossa?

Jos tiedät voivasi usein pahoin autossa, sinun kannattaa varautua siihen. Lepää riittävästi ja syö edeltävänä iltana hiilihydraattipitoinen ateria. Älä nauti alkoholia matkaa edeltävänä iltana ja vältä kahvinjuontia. Syö kevyt ateria, ennen kuin istahdat autoon. Älä käytä puhelinta tai kuvaruutua, äläkä lue matkan aikana. Kiinnitä katse kaukana edessä olevaan tiehen ja varaa mukaan hiilihydraatteja (esimerkiksi makeisia). Ota itsehoitolääke tunti ennen matkaa – älä odota, kunnes matkapahoinvointi alkaa.

Onko matkapahoinvointi perinnöllistä?

Kyllä, herkkyys matkapahoinvoinnille on jossain määrin perinnöllistä.

Voiko vauva kärsiä matkapahoinvoinnista?

Pikkulapsilla matkapahoinvointi on harvinaista, koska heidän tasapainoaistinsa ei ole vielä kehittynyt. Matkapahoinvointi on tavallista etenkin 2–10-vuotiailla lapsilla.

Voiko matkapahoinvointilääkettä käyttää useana peräkkäisenä päivänä?

Kyllä, matkapahoinvointilääkettä voi hyvin käyttää useana päivänä peräkkäin.

Auttaako bussin etupenkissä istuminen?

Kun istut linja-automatkalla edessä ja kiinnität katseen kaukana edessä olevaan tiehen, tasapainoaistin ja silmien havainnot vastaavat toisiaan. Tällöin aivoihin ei lähde ristiriitaisia viestejä, ja hetken kuluttua olo paranee, vaikka pahoinvointi olisi jo alkanut.

Mitä merisairaus on?

Merisairaus on matkapahoinvointia vesillä. Syykin on sama: tasapainoaistin ja silmien aivoihin lähettämien aistihavaintojen ristiriita. Kun nämä signaalit eivät vastaa toisiaan, elimistö ei osaa käsitellä niitä ja signaaleja on aivoille liikaa. Tällöin aivot menevät tavallaan hämilleen, eikä keho tiedä, mikä ympäristön piste on kiinteä. Saatamme voida pahoin ja jopa oksentaa.

Helpottaako merisairaus jossain vaiheessa, vai kestääkö se koko matkan?

Kyllä, useimmiten olo menee ohi. Yleensä keho tottuu vesillä oloon jo toisena päivänä, ja kolmantena päivänä vointi on yleensä parempi.

Auttaako horisonttiin katsominen merisairauteen?

Kun katsot horisonttiin, tasapainoaistin ja silmien havainnot vastaavat toisiaan. Tämä vähentää riskiä, että ne lähettäisivät aivoihin ristiriitaisia viestejä. Hetken kuluttua olo paranee, vaikka pahoinvointi olisi jo alkanut.

Miksi voin huonosti vuoristoradassa?

Kärsit matkapahoinvoinnista. Aivoihin lähtee ajelun aikana paljon liikesignaaleja: laite tärisee, kiihdyttää ja jarruttaa, syöksyy alamäkeen ja kenties heiluu voimakkaasti puolelta toiselle samalla, kun itse istut paikallasi. Ristiriitaiset signaalit hämmentävät aivoja, jolloin ihminen saattaa voida pahoin ja jopa oksentaa.

Vain tekemättä jäänyt matka kaduttaa myöhemmin

Postafen, tabletti matkapahoinvointiin

Postafen on saatavana apteekista ilman reseptiä. Tästä linkistä pääset verkkoapteekkiin.

osta Postafenia

Osta Postafen täältä