Leikkejä matkalle

Matkapahoinvoinnista kärsivän lapsen kanssa matkustaminen ei aina ole helppoa. Siksi olemme keränneet tälle sivulle paljon vinkkejä kokeiltavaksi ennen matkaa ja matkan aikana sekä hauskoja leikkejä, jotka saavat koko perheen viihtymään ja ajattelemaan jotain muuta. Usein matkapahoinvointi lievittyy, kun lapsen huomio kiinnittyy johonkin muuhun tai hän katselee hetken ikkunasta ulos.

Mitä kivaa lennolla voi tehdä?

1

Äänikirja

Varaa äänikirja matkalle mukaan ja kuuntele jokin hyvä tarina. Se viihdyttää niin pieniä kuin isompiakin matkustajia.

2

Uutissanaleikki

Ensimmäinen aloittaa sanoilla ”Hyvä uutinen on…” ja keksii itse loppuosan: esimerkiksi ”…että aurinko paistaa.” Toinen vastaa ”Huono uutinen on…” ja keksii jotain sen jatkoksi: esimerkiksi ”…että me olemme vampyyreja!”

3

Ristinolla

Perinteinen peli toimii hyvin lentokoneessa. Käytä ruutupaperia tai piirrä ruudukko itse. Voittaja on se, joka saa kolme ristiä tai nollaa riviin!

Mitkä leikit viihdyttävät bussimatkalla?

1

Arvaa supersankari!

Yksi ajattelee tunnettua hahmoa. Muut kysyvät kysymyksiä ja arvuuttelevat, kenestä on kyse. Kysymyksiin pitää vastata kyllä tai ei. Oikein arvannut on voittaja ja saa valita seuraavan hahmon.

2

Montako tuulivoimalaa näet?

Katsokaa ulos ikkunasta ja laskekaa tuulivoimalan turbiineja, lipputankoja tai vaikkapa hevosia. Voittaja on se, joka löytää viidessä minuutissa eniten. Hän saa päättää, mitä seuraavaksi lasketaan.

3

Nimiä A:sta Ö:hön

Luetelkaa aakkosten kaikilla kirjaimilla alkavia nimiä! Ensimmäinen keksii A:lla alkavan nimen, toinen B:llä ja niin edelleen, kunnes pääsette Ö:hön. Jos ei keksi mitään, putoaa pelistä pois ja vuoro siirtyy seuraavalle. Vaihtoehtona on antaa muiden auttaa.

Hauskaa ajanvietettä junaan

1

Junamatka-bingo

Varaa kaikille oma paperilappu, johon piirrät ruudukon (4 x 4 ruutua). Täytä ruudukko asioilla, joita matkalla voi näkyä (hevonen, kuorma-auto, juna-asema jne.) ja yrittäkää etsiä niitä. Kun näette jonkin asian, piirtäkää ruutuun rasti. Bingon saa, kun koko rivi tai ruudukko on täynnä.

2

Tunnista laulu!

Koko perheen musiikkivisailu! Tee soittolista, jossa on kaikille tuttuja lauluja. Soita laulun alku. Oikeasta arvauksesta saa pisteen. Se joka tietää esittäjän saa lisäpisteen. Eniten pisteitä saanut voittaa!

3

Mikä eläin?

Yksi ajattelee jotakin eläintä. Muut kysyvät kyllä/ei-kysymyksiä ja yrittävät arvata eläimen. Mahtuuko se käteen? Onko se raidallinen? Onko sillä pilkkuja? Onko se limainen? Ensimmäisenä arvannut voittaa ja saa keksiä seuraavan eläimen.

Automatkan leikkejä isoille ja pienille matkailijoille

1

Olipa kerran...

Yksi aloittaa tarinan keksimällä kolme lausetta. Seuraava jatkaa. Kaikki kertovat tarinaa vuorotellen, kunnes se on valmis.

2

Etsi lehmä!

Yksi päättää, mitä yritetään etsiä – esimerkiksi lehmiä. Ensimmäisenä lehmän huomannut huutaa ”lehmä”! Sitten hän saa päättää, mitä muut koettavat etsiä seuraavaksi.

3

Kuka löytää eniten?

Laskekaa valkoisia autoja, punaisia autoja, sinisiä autoja ja niin edelleen. Kukin valitsee itse, mitä väriä laskee. Voittaja on se, joka näkee ensimmäisenä kymmenen oman väristään autoa.

Mitä veneessä tai laivalla voi leikkiä?

1

Kaikki miehet kannelle!

Kannella voi laskea saaria, lokkeja, hylkeitä tai laivoja. Eniten löytänyt voittaa!

2

Kerää eniten maita!

Bongatkaa muita moottori- ja purjeveneitä. Kirjatkaa ylös niissä näkemänne liput ja maat, joista ne tulevat. Verratkaa tuloksia puolen tunnin kuluttua. Voittaja on se, joka sai kerättyä eniten maita.

3

Kenellä nykii ensin? Ottakaa onget esille ja kokeilkaa onneanne!

Mitä tehdä huvipuisto- laitteisiin jonottaessa?

1

Montako kättä ilmassa?

Katsokaa ihmisiä, jotka ovat jo laitteessa. Kuinka monella on kädet ylhäällä? Eniten bongannut voittaa!

Postafen, tabletti matkapahoinvointiin

Postafenia on saatavana apteekista ilman reseptiä. Tästä linkistä pääset verkkoapteekkiin.

osta Postafenia

Vain tekemättä jäänyt matka kaduttaa myöhemmin

Osta Postafen täältä